Παρασκευή, Φεβρουαρίου 24

Του χρόνου θα ξέρετε... (Τσικνοπέμπτη & Θεωρία Παιγνίων)

Ανάπτυξη σχολίου στο post του Λαμπρούκου "Πόσο σ΄αγαπώ Τσικνοπέμπτη": Κάτι θα έχετε ακούσει, φαντάζομαι, για τη "θεωρία των παιγνίων", (το δίλημμα των φυλακισμένων, μηδενικό άθροισμα κλπ). Μία πολύ σύντομη περιγραφή: H Θεωρία Παιγνίων εξετάζει τον τρόπο με τον οποίον οι άνθρωποι παίρνουν αλληλοεξαρτώμενες αποφάσεις, οι συνέπειες των οποίων εξαρτώνται από τις αποφάσεις των άλλων. Άρα, οι καλές/σωστές/αποδοτικές αποφάσεις μπορεί να βασιστούν, συχνά, στις προβλέψεις για τις αποφάσεις των άλλων και πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ότι και οι άλλοι μπορεί να σκέπτονται με τον ίδιον τρόπο. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πολύ το πεδίο "Συμπεριφορική θεωρία παιγνίων" με πλήθος πειραματικών-εμπειρικών ερευνών, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. Περισσότερα θα μπορέσετε να βρείτε εύκολα στα ψαχτήρια (θα τα καταφέρετε καλύτερα από μένα στην αναζήτηση). Εφαρμόζοντας απλοϊκά κάτι από τη θεωρία για την περίπτωση της Τσικνοπέμπτης έχουμε: Από τα χαρακτηριστικά: Παίκτες: εμείς και όλοι όσοι θέλουν να βγούν για να τσικνίσουν (υπεραρκετοί για να γεμίσουν τα μαγαζιά) Ανταμοιβή: επιδιώκουμε/προσδοκούμε να απολαύσουμε φαγητό και να έχουμε καλές υπηρεσίες (ποιότητας, συμπεριφοράς, εξυπηρέτησης κλπ) Άλλα χαρακτηριστικα: Κανόνες, ισορροπίες κλπ να μη σας ζαλίζω Από τις βασικές υποθέσεις: Ορθολογισμός: Επιδιώκουμε το μέγιστο όφελος (δες πιο πάνω "ανταμοιβές") και την ελαχιστοποίηση των ζημιών (ταλαιπωρία, χρόνος, κόστος, θόρυβος ... οτιδήποτε που θα χαλάσει τη διασκέδασή μας) Πληροφόρηση: Δε χρειάζεται κληρονομικό χάρισμα για την αντίδραση των άλλων παικτών - ότι δηλαδή θα κατακλύσουν μαγαζιά και δρόμους τη συγκεκριμένη ημέρα. Προτεινόμενη "στρατηγική" Τσικνοπέμπτη στο σπίτι. Ή αν επιμένετε να βγείτε, να πάτε νωρίς (πριν το μπούγιο στους δρόμους) σε μια Ψαροταβέρνα. Η καλύτερη ευκαιρία για ψαροταβέρνα! Να το γνωρίζετε όμως το μαγαζί - μη σας δώσουν τίποτε μπαγιάτικα. Και θα σας περιποιηθούν με το παραπάνω. Για παραδοσιακό τσίκνισμα επιλέξτε άλλη μέρα. Αποφύγετε καλύτερα την τσικνοτετάρτη, προτιμήστε την τσικνοπαρασκευή (θα είναι και φρέσκα όλα). Του χρόνου θα ξέρετε λοιπόν τι να κάνετε για να αποφύγετε όσα έπαθε ο καημένος ο Νομάρχης μας Λαμπρούκος...

3 Comments:

At 2/25/2006 11:54:00 π.μ., Blogger lemon said...

Fufute, αφου και τα ψάρια στα κάρβουνα βγάζουν υπέροχη τσίκνα, γιατί δεν τσικνίζουμε με ψάρια επίσης ορθά παραδοσιακά?

Αν κάνουμε τσικνοπαρασκευή, μετά θα πέσει η Καθαρή Δευτέρα την Καθαρή Τρίτη, και η Κυριακή του Πάσχα θα πέσει Δευτέρα, και η Δευτέρα του Πάσχα θα πέσει Τρίτη και μετά άστα να πάνε....λολολ!

Η θεωρία των παιγνίων εξηγεί γιατί μια χρονιά ΟΛΟΙ αποφασίζουν να πάνε για διακοπές στη Μήλο το καλοκαίρι, και μια άλλη ΟΛΟΙ στην Χαλκιδική, γιατί ΟΛΟΙ αγοράζουν την ίδια εφημερίδα και δεν την βρίσκεις στο περίπετερο αν πας το μεσημέρι, βλέπουν fame story και όχι dream show, κατεβαίνουν κέντρο Σάββατο πρωί, κάνουν ανάληψη απο την τράπεζα Παρασκευή μεσημέρι, και άλλα τέτοια...παραδοσιακά???

 
At 3/01/2006 06:51:00 μ.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Η θεωρία των παιγνίων έχει πλέον αχρηστευθεί από τον Νόμο του Μέρφυ που ορίζει ότι ανεξαρτήτως των αλληλοεξαρτώμενων αποφάσεων των άλλων, οι συνέπειες για σένα θα είναι πάντοτε αρνητικές.
Απόδειξη αυτά που έπαθε ο υποψήφιος Νομάρχης που αψήφισε τον Νόμο αυτόν.

 
At 3/03/2007 06:22:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Excellent, love it! 2002 ford thunderbird convertible Diy voip gateway schematic 2005 to 2007 jaguiar convertible Farmers insurance broken arrow vince vanfossen most expensive convertible teen pussy panty pic 65 chevy nova ss convertible word tries to start a dial up connection Free hard drive mapping software

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home